Distriktu priznanje u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad s mladima

7.12.2020. „Fakat je vakat za mlade” je projekat koji je Vijeće mladih FBiH pokrenulo, a realizuje u saradnji sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine s ciljem kreiranja boljih uslova za život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora.

Image for news

Spomenuta tri krovna tijela mladih su Brčko distriktu BiH dodijelili javno priznanje u kategoriji „Lider u oblasti obezbjeđivanja prostora za mlade i rad s mladima”.

Savjetnica gradonačelnika Brčkog Admira Ramić, koja je u ime Kabineta gradonačelnika učestvovala u projektu, istakla je da ova lokalna zajednica brine o mladima.

„Svakodnevno radimo mnogo kako bismo poboljšali položaj mladih ljudi u Brčko distriktu BiH. Dajemo podršku projektima koje realizuju omladinske i druge NVO, ali i neformalne grupe mladih. Mladima ustupamo prostor za realizaciju aktivnosti, bez naknade. Mogu koristiti prostorije Omladinskog centra, prostorije mjesnih zajednica i druge. Izdvajamo i značajna sredstva za samozapošljavanje mladih te podstičemo pokretanje biznisa. Pored toga učenicima je osiguran besplatan prevoz, kao i stipendije za studente“, pojasnila je Admira Ramić, savjetnica gradonačelnika Brčkog.

Kaže da je priznanje koje je stiglo upravo od mladih jako važno i da će u budućnosti ono biti podstrek za još bolju saradnju i brigu o mladima. Jedan od prioriteta ove lokalne zajednice je donošenje Strategije za mlade.

„Potrebno je raditi na donošenju Strategije za mlade i njenom daljem praćenju kako ona ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru. Smatramo da će to dosta ojačati položaj mladih u Brčko distriktu BiH“, dodala je Admira Ramić, savjetnica gradonačelnika Brčkog, i istakla da će i u narednom periodu Brčko raditi na jačanju kapaciteta NVO sektora kroz edukacije i prilike za mlade. „Također, nastavljamo raditi na projektu samozapošljavanja gdje prednost imaju mlada lica kao i uključivanju mladih u procese donošenja odluka“, pojasnila je.

Projekat „Fakat je vakat za mlade” realizuje se zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).