Gradonačelnik Nišić otvorio izložbu „Ruke pune buke“ u organizaciji Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić otvorio je izložbu slika pod nazivom „Ruke pune buke“ koju je organizovalo Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uz finansijsku podršku Vlade Brčko distrikta BiH u okviru trećih po redu Susreta mladih Brčko distrikta BiH.

Image for news

Mladi koji su izložili svoje slike polaznici su škole slikanja Ateljea 6 pod mentorstvom akademske slikarke Almedine Cifrić.

Predstavnici Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH zahvalili su se Vladi Brčko distrikta na kontinuiranoj podršci.

„Naša glavna ideja je okupiti mlade i razgovarati o kulturi i kulturnom sadržaju za mlade. Prvobitna ideja je bila organizovati klasičnu panel diskusiju, ali nam je sinula ova ideja – da o tome pričamo razgledajući slike i smatramo da je to dosta bolje“, poručili su iz Vijeća/Savjeta mladih.

„Likovna umjetnost mladih prolazi kroz četiri faze: faza šaranja, faza slikanja simbola, faza koja teži realizmu i četvrta faza je umjetnički izraz. Fasciniraju djela mladih autora koji su oslikali svoje emocije, svoj odnos prema okolini, kroz likovne elemente linija, oblika, boja, prostora i svjetline oni su na poseban način dočarali kako vide svijet i sebe u njemu. Vlada će i dalje podržavati mlade umjetnike da razvijaju svoje talente, potencijale i umjetnički kvalitet“, kazao je gradonačelnik u svom obraćanju.

Izložbi je prisustvovao i eminentni evropski slikar Drago Pečenica koji je održao predavanje „Grebanjem do svjetlosti“.