Obilježeno 73 godine pobjede nad fašizmom

9.5.2018. Polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu, danas je u organizaciji brčanskog SUBNOR-a na Partizanskom groblju u ovom gradu obilježena 73. godišnjica 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Image for news

Nakon što je položio vijenac, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem svih praznika koji nas podsjećaju na antifašističku tradiciju. 

„Drago mi je da je Brčko bilježilo ovaj dan. Doprinos koji su narodi bivše Jugoslavije dali u otporu i slamanju fašizma je zapravo njihova legitimacija za prisustvo i ulazak u Evropu današnjice. Ta legitimacija nas preporučuje mnogo prije od nekih drugih da smo bili dio savremene, odnosno civilizovane Evrope, jer se upravo na činjenici učešća u antifašističkoj borbi jedan narod legitimiše, po meni kao neko ko civilizacijski zaslužuje da bude dio savremene Evrope. Naravno, Evropa počiva i na toleranciji i razumijevanju. Narodi bivše Jugoslavije sa preko 1,7 miliona žrtava koje su dali u Drugom svjetskom ratu zaslužuju da budu dio te savremene i civilizovane Evrope“, naglasio je gradonačelnik Milić. 

U skromnom i primjerenom kulturno-umjetničkom programu, pred nekoliko desetina građana Brčkog, učestvovali su učenici brčanske Gimnazije „Vaso Pelagić“. 

Osim gradonačelnika Milića, vijence na spomenik položili su predstavnici SUBNOR-a iz Šekovića i Brčkog te članovi rukovodstava brčanskih odbora SNSD-a, SDP-a, SPRS, SDA, kao i društva „Josip Broz Tito“ iz Brčkog.