Do kraja godine planirano puštanje u rad tri područna vatrogasna doma u Distriktu

13.11.2020. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović danas su obišli područne vatrogasne domove u naselju Prutače, Bijela i Sandići čija je svrha da se pomogne stanovnicima u slučaju požara, poplava i slično.

Image for news

Prilikom obilaska gradonačelnik je kazao da su područni vatrogasni domovi značajni za Distrikt i da će pokrivati određena područja kako bi se pravovremeno djelovalo. 

„Vatrogasni domovi zasigurno će pružiti i efikasniju protupožarnu zaštitu na području Distrikta i hvala svima onima koji su imali ovu viziju i koji su ovaj projekat doveli do kraja. Ovo što smo uradili je nešto što je za primjer i drugima. Također, i s realizacijom projekta izgradnje novog Vatrogasnog doma u Brčkom nema sumnje da ćemo imati potpuno zaokružen taj sistem“, istakao je Milić. 

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je prije bio prisutan problem s komunikacijom grada i udaljenih sela na prostoru Distrikta, ali da se izgradnjom ovih domova to mijenja. 

„Vatrogasni dom u Bijeloj kao i područni vatrogasni domovi u drugim dijelovima Distrikta imat će zadaću da pomognu stanovnicima u slučaju požara, poplava ili drugih nedaća, a sve s ciljem da građani budu sigurniji i bezbrižniji u svojim mjestima“, kazao je Domić. 

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović naglasio je da su svi područni vatrogasni domovi u potpunosti završeni i da se do kraja godine planira puštanje u rad. On je istakao da su u proceduri i nabavka specijalnih vozila kao i odabir najboljih kandidata. 

„Cijena kompletna tri područna vatrogasna doma s vanjskim uređenjem je 1.794.520,85 KM. U proceduri je i nabavka tri specijalna vozila. Jedno vozilo treba do kraja mjeseca da bude isporučeno, a očekujem vrlo brzo i realizaciju ostalih. Također, konkursna procedura je završena i čekamo da komisija odabere najbolje kandidate koji će se useliti u vatrogasne domove i biti na usluzi građanima. Svaki dom će imati po jedanaest vatrogasaca, odnosno šefa područne vatrogasne jedinice i deset profesionalnih vatrogasaca“, kazao je Zaimović.