Postignut dogovor: Potpisan Sporazum o prestanku prosvjed zdravstvenih radnika

27.04.2023. Nakon intenzivnih sastanaka koji su trajali od sredine mjeseca ožujka, u Gradskoj vijećnici danas je potpisan sporazum između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pregovaračkog tima prosvjednog odbora zdravstvenih radnika, čime je prekinut prethodno pokrenuti prosvjed.

Image for news

„Poslije drugih pregovora koji su se odvijali kroz zasjedanja Vlade, izvanredna zasjedanja Vlade, konsultacije sa štrajkačkim odborom mi smo jučer dogovorili, prihvatili zahtjev zdravstvenih radnika i prilagodili ekonomskoj stvarnosti, tako da od jučer ne postoji prosvjed zdravstvenih radnika u punom kapacitetu i nadamo se da smo izašli u susret i zdravstvenim radnicima, ali prije svega to je bila imperativna obveza prema građanima Brčko distrikta, tako da će liječenje naših građana biti neometano i u punom kapacitetu“, kazao u izjavi za medije gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

„Prethodnih dana smo dobili na uvid prijedlog rješenja od strane gradonačelnika i Vlade, što je bila konačna ponuda Vlade za rješavanje ovog problema, te je prosvjedni odbor ponudu ocijenio kao dobru i ona se prethodnih dana razmatrala u okviru JZU. S ovim dokumentom su praktično otklonjene sve prepreke i već smo u ovom operativnom dijelu još jučer dali instrukcije da sve službe JZU počnu raditi u svom punom kapacitetu na korist svim korisnicima naših usluga“, izjavio je predsjednik prosvjednog odbora dr. Samir Mujkić.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović osvrnuo se na ulogu odjeljenja u ovom procesu.

„Ono što je važno napomenuti, a ne tiče se samo materijalnih prava radnika jeste to da Vlada Brčko distrikta putem Odjela vodi računa i o materijalno-tehničkoj osposobljenosti JZU i svakako treba napomenuti da je u procesu rekonstrukcija kirurgije za koju je zaključen ugovor na vrijednost veću od milijun i sto tisuća maraka, raspisan je tender za nabavu dva RTG aparata, dobili smo informaciju da su dva sanitetska vozila stavljena na raspolaganje i da trebamo izvršiti njihovu primopredajuza koja su izdvojena sredstva 500.000,00 KM. Svako od tih vozila predstavlja mini-ambulantu, tako da u tom smislu i u narednom razdoblju Vlada će u kontinuitetu pratiti i pokušati udovoljiti svim zahtjevima JZU u pogledu materijalno-tehničkog osposobljavanja za rad medicinskog osoblja, a sve u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene zaštite građana Distrikta“, izjavio je Mujanović.