Većina srpskih poslanika podržava rad i daje legitimitet gradonačelniku Siniši Miliću

8.5.2018.Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić je na zahtjev novinara, a u vezi s aktuelnom političkom situacijom u Distriktu, na konferenciji za novinare dao izjavu koju prenosimo u cijelosti.

Image for news

„Povodom jučerašnje press konferencije koju je održao šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) dr. Milan Purić želim da vas informišem da sam ja jučer dobio spisak s potpisima sedam poslanika iz reda srpskog naroda koji podržavaju gradonačelnika i daju većinski legitimitet njegovim odlukama u ime srpskog naroda. 

Na tom spisku su potpisi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a), Socijalističke partije RS (SPRS) i poslanika SDS-a Uroša Vojnovića.

Istovremeno želim da demantujem da sam donio bilo kakve odluke u vezi s razrješenjem ministara u Vladi Brčko distrikta BiH iz reda srpskog naroda. Istina, odluke jesu bile pripremljene, ali isključivo s ciljem zaustavljanja političkog mešetarenja koje je prisutno na našoj političkoj sceni, a koje je naročito eskaliralo posljednjih dana. 

U interesu osiguravanja što šire podrške i očuvanja srpskog jedinstva na ovim prostorima, šefovi odjeljenja iz reda SDS-a će nastaviti da obavljaju svoje poslove, a od poslaničkog kluba SDS-a očekujem da dâ punu podršku u svom punom kapacitetu funkcionisanju srpske parlamentarne većine. 

Naravno ostaje potreba za rekonstrukcijom Vlade. Mi ćemo se tim pitanjem baviti vrlo brzo, narednih dana, kako bismo funkcionalnost pojedinih odjeljenja učinili primjerenom za realizaciju onoga što nas očekuje u ovoj godini. I naravno, taj posao ćemo raditi kako je i predviđeno u komunikaciji zajedno sa srpskom parlamentarnom većinom u prvom redu i predstavnicima drugih političkih stranaka koje čine većinu. 

Istovremeno želim naglasiti da mi očekujemo, također, vrlo brzo rješavanje kapaciteta rada poslanika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH kako bismo se mogli posvetiti realizaciji naših programskih aktivnosti“, zaključio je gradonačelnik Siniša Milić.